Upiti i narudžbe: 0800 44 14

Česta pitanja Fasade

Koji fasadni sustav izabrati i koja je preporučena debljina izolacije?

U Hrvatskoj propisana regulativa nalaže za one regije koje imaju prosječnu srednju minimalnu temperaturu najhladnijeg mjeseca manju od 3°C – u= 0,45 W/m2K, a za one regije sa prosječnom srednjom minimalnom temperaturom većom od 3°C – u= 0,60 W/ m2K.
Ovaj koeficijent zahtjeva debljinu toplinske izolacije od 8-12 cm, ovisno iz kojeg materijala je izgrađen zid i koje je debljine.
Takvu toplinsku izolaciju postiže se ako izaberete fasadni sustav sa pločama.
Najčešće se koriste:
– fasadni sustav sa stiroporom – EPS
– fasadni sustav od lamelirane kamene vune
Klasični sustav je sustav sa fasadnim stiroporom. Koristi se u novogradnji, kao i za toplinske sanacije starih objekata. Koeficijent toplinske provodljivosti λ=0,04 W/mK, a 
paropropusnost fasadnih stiropornih ploča jest μ=50.
Fasadni sustav od lamelirane kamene vune je prirodan i nezapaljiv, sa dobrom zvučnom izolacijom. Toplinska provodnost ove ploče je λ=0,04 W/mK, a paropropusnost μ=1-2. Upotrebljava se za novogradnju, kao i toplinske sanacije objekata.

Koji fasadni sustav ćete izabrati, ovisi o vašim mogućnostima i zahtjevima.Uz spoznaju da fasadu radimo za narednih 30 godina, ne treba štedjeti na debljini toplinske izolacije. Jedan do dva centimetra više toplinske izolacije, neće bitno utjecati na cijenu 1 m2, ali će se poznati na uštedi energije za grijanje i naravno na troškovima.