Upiti i narudžbe: 0800 44 14

Česta pitanja Ytong

Koje završne slojeve upotrebljavamo za YTONG vanjske fasadne zidove?

Bez obzira na odabranu vrstu završne obrade fasade, potrebno je da svi odabrani slojevi budu deklarirani kao paropropusni, kao što je i Ytong zid, kako bi se spriječilo stvaranje kondenzata  u zidovima.
Zbog izuzetne toplinske izolativnosti Ytong materijala, vanjski zidovi grade se debljinama od 25 -40 cm (ovisno o traženom koeficijentu prolaska topline („U“) za zidove) bez dodatne toplinske izolacije. Za završni sloj upotrebljavaju se gotove vanjske žbuke različitih proizvođača za porasti beton ili klasična žbuka debljine do 2,5 cm. U svrhu zaštite ožbukanih zidova od vanjskih atmosferskih utjecaja potrebno ih je zaštititi sa završnim, dekorativnim slojem u raznim bojama do potpuno glatkog završnog izgleda s granulacijom zrna do 4 mm, zaribane, špricane, šerane, valjane  ili rustikalne teksture. Moguća je i tankoslojna obrada s 2 sloja vanjskog gleta na koji se nanosi impregnacija radi boljeg povezivanja sa završnim slojem i potom tankoslojna mineralna ili silikatna gotova žbuka. Kod tankoslojnih fasadnih žbuka, prvi sloj gleta dodatno armiramo s PVC ili staklenom mrežicom.
1) Mineralna žbuka
Tankoslojna vapnenocementna žbuka sa strukturiranom površinom, tipičnom za nanošenje špricanjem. Upotrebljava se za dekorativnu zaštitu fasadnih površina (objekti do visine dviju etaža i s napustom odgovarajuće širine) i unutrašnjih fino obrađenih, relativno upijajućih građevinskih podloga (fine mineralne žbuke). Mineralna žbuka je  paropropusna, ali manje vodoodbojna, otporna na djelovanje plinova i ultraljubičastih zraka. 
2) Silikatna žbuka
Tankoslojna žbuka izrađena na osnovi kalijeva vodnog stakla s vodoravno, okomito ili kružno zaribanom – hrastovoj kori sličnom površinom; primjenjuje  se na sve vrste fino obrađenih građevinskih podloga (fine mineralne žbuke, cementne i gips-kartonske ploče i ploče od iverice), te kao završni sloj u različitim toplinsko-izolacijskim sustavima; iznimno je paropropusna i vodoodbojna, postojana u svim klimatskim uvjetima, otporna na djelovanje plinova, ultraljubičastih zraka i drugih atmosferilija.
Svojstva: 
Mineralna masa koja se kemijskom reakcijom silikatiranja povezuje s podlogom, protvrdnjavanjem ne stvara film i napetosti, vodoodbojna je, visoko 
paropropusna na vodenu paru i CO2, u eksploataciji se ne prlja i nije zapaljiva, lagano se obrađuje.
3) Akrilna žbuka
Vodoodbojna, paropropusana periva žbuka, mehanički otporna odnosno  postojana na atmosferilije, lagana za obradu, tankoslojna žbuka izrađena na osnovi akrilnih veziva s vodoravno, vertikalno ili kružno zaribanom – hrastovoj kori sličnom površinom; upotrebljava se za dekorativnu zaštitu fasadnih i unutrašnjih zidnih površina, za sve vrste fino obrađenih građevinskih podloga (fine mineralne žbuke, vlakneno-cementne i gips-kartonske ploče, ploče od iverice), te kao završni sloj u nekim fasadnim toplinsko-izolacijskim sustavima;  vodoodbojna, postojana u svim klimatskim uvjetima, otporna na djelovanje plinova, ultraljubičastih zraka i drugih atmosferilija.